Yazım Kuralları

MAKALELERİN HAZIRLANMASI

- Turkish Journal of War Studies (Türk Savaş Çalışmaları Dergisi)'nde yayımlanmak üzere Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılmış akademik çalışmalar kabul edilir. Her sayıda editörün ya da editör kurulunun belirlediği ya da seçtiği çeviri çalışmalar da bulunabilir. Ayrıca 1500-3500 kelimelik eser eleştirileri, kitap tanıtımları ya da toplantı/galeri/sergi/festival değerlendirmeleri, görüşme gibi yazılar da yer alabilir. Makaleler, referanslar dâhil 3500 - 8500 kelime arasında olmalıdır. Açıklayıcı notlar, metnin içinde numaralandırılıp, ilgili sayfanın altına dipnot olarak yerleştirilmelidir.

- Her çalışmada 150-200 kelimelik Türkçe ve İngilizce Öz/Abstract (en az üç en fazla beş adet anahtar sözcükle birlikte) yer almalıdır. Çalışma, Turkish Journal of War Studies DergiPark sayfasında bulunan "makale gönder" sekmesindeki makale formatı kerteriz alınarak bir word kelime işlemcide (.doc uzantılı) kaydedilmeli ve metinler, Tahoma yazı karakterinde, 1,5 satır aralığında ve 11 punto, dipnotlar ise 10 punto ve 1 satır aralığıyla yazılmalıdır.

- Yazarlar; çalışmalarını, değerlendirilmesi talebiyle göndermeden önce, belirli biçimsel ve bibliyografik kurallara uygun hale getirmelidir. Bunun için  Turkish Journal of War Studies DergiPark sayfasında bulunan "makale gönder" sekmesindeki makale formatı kullanılmalı; yine aynı sekmede yer alan ve  editör kurulu tarafından belirlenen yazı teslim ve yayın kurallarına da riayet edilmelidir. Editör tarafından yapılan ön inceleme sonucunda aksi bir durumla karşılaşılması durumunda çalışma yazarlara iade edilir. Bu durumda yazarların editör tarafından yapılan tespitler doğrultusunda gerekli düzeltmeleri yaparak çalışmalarını yeniden göndermesi gerekmektedir. Talep edilen düzeltmeleri belirtilen süre içerisinde gerçekleştirmeyen yazarların çalışmaları reddedilir.

- Yazarların akademik çalışmalarını etik kurallara uygun şekilde hazırlaması ve dergimize göndermeden önce benzerlik (intihal analiz) programlarından geçirerek göndermesi önerilmektedir.

- Turkish Journal of War Studies kör hakemlik sistemi ile aday makalelerin değerlendirildiği bir akademik dergi olması nedeniyle gönderilen metinler içerisinde yazar ad ve soyadı ile kimliğini belli edecek herhangi bir unsurun bulunmaması gerekmektedir.

- Hakem süreci tamamlanan çalışmaların yazarlarının, çalışmalarının dergimizde yayınlanmasına izin verdiğine ilişkin ilgili belgeleri doldurması, imzalaması ve taratıp DergiPark sistemine yüklemesi gerekmektedir. Editör Kurulu tarafından yayınlanması uygun bulunan çalışmaların telif hakkı Turkish Journal of War Studies'e (TJWS) aittir; başka bir yerde yayınlanamaz. Yazarlara telif ücreti ödenmez.

ALINTI VE KAYNAK GÖSTERME KURALLARI

- Turkish Journal of War Studies Alıntılama ve Kaynak Gösterme Sistemi olarak Chicago Manual Style Notes-Bibliography yöntemini benimsemiştir.

- Chicago sisteminde, gerekli açıklama ve bilgiler genellikle dipnotlar şeklinde verilir. Daha sonra makalenin sonunda dipnotlarda geçen kaynaklar, açık ve ayrıntılı künyeleriyle birlikte topluca verilir.

- Dipnotlar verilirken, gönderme veya alıntı yapılan bölümün sonuna bir numara verilir ve aynı sayfanın alt kısmında bu numaranın karşısında gerekli bilgiler gösterilir. Kaynak ilk kez geçtiğinde, kaynakçada olduğu gibi künyesi ayrıntılı olarak verilir.

- Dipnotta ikinci kez geçen kaynak için, araya başka kaynaklar girmişse, yazarın adı ve soyadından sonra “age, agm, agt” gibi kısaltmalar kullanılır. Sayfa bilgilerinden başka bilgilere yer verilmez. (Örnek: Şaban Sağlık, age, 134). Bir kaynak dipnotta ardışık olarak (arka arkaya) yer alıyorsa; yani araya başka bir kaynak girmemişse yazar adı ve soyadına da gerek yoktur. “Age, agm, agt” ve gerekiyorsa sayfa bilgilerini vermek yeterlidir. (Age, 47).

- Aynı yazara ait birden fazla kaynağa atıf yapılıyorsa ikinci ve daha sonraki atıflarda eser başlığı da kısaltılarak yazılmalıdır. (Örnek Erol Köroğlu, Türk edebiyatı, 134).

- Aşağıda Chicago Manual Style Notes-Bibliography yöntemine göre hazırlanmış dipnot ve kaynakça örnekleri bulabilirsiniz. Başka örnekler için http://www.chicagomanualofstyle.org/tools_citationguide.html sitesini ziyaret edebilirsiniz.


ÖRNEKLER: 

(“D” harfi dipnot örneği; “K” harfi kaynakça örneği içindir. Dergi makalelerinin ve bazı çok yazarlı kitaplarda bölümlerin sonlarında yer alan sonnot, biçim bakımından dipnottan farklı değildir.)

Tek yazarlı  kitap :

D: Ad Soyad, Eser adı (Eserin basıldığı yer/şehir: Yayımlayan kuruluş, Yayım yılı), sayfa numarası.

D: Erol Köroğlu, Türk edebiyatı ve Birinci Dünya Savaşı, 1914-1918: propagandadan milli kimlik inşasına (İstanbul: İletişim Yayınları, 2004), 35.

K:  Soyad, Ad. Eser adı. Eserin basıldığı yer/şehir: Yayımlayan kuruluş, Yayım yılı.

K: Köroğlu, Erol. Türk edebiyatı ve Birinci Dünya Savaşı, 1914-1918: propagandadan milli kimlik inşasına. İstanbul: İletişim Yayınları, 2004.

İki Yazarlı Kitap :

D: İnci Enginün ve Zeynep Kerman, Bütün Eserleri/Ahmet Haşim (İstanbul: Dergah Yayınları,1991), 25-28.

K: Enginün, İnci, ve Zeynep Kerman. Bütün Eserleri/Ahmet Haşim. İstanbul: Dergah Yayınları, 1991. 

Üç Yazarlı Kitap :

D: İrfan Dağdelen, Hüseyin Türkmen, ve Nergis Ulu, Türk Kütüphaneciliğinden İzdişümler: Nail Bayraktara Armağan (İstanbul: Büyükşehir Belediye Başkanlığı - Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı - Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü, 2005).

K: Dağdelen, İrfan, Hüseyin Türkmen, ve Nergis Ulu. Türk Kütüphaneciliğinden İzdişümler: Nail Bayraktara Armağan. İstanbul: Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü, 2005.

Dört ve Daha Fazla Yazarlı  Kitap:

D: Günay Kut vd., Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Astronomi Astroloji Matematik Yazmaları Kataloğu : Kandilli Rasathanesi el yazmaları (İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi, 2007), 104.

K:  Kut, Günay, Hatice Aynur, Cumhure Üçer, ve Fatma Büyükkarcı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Astronomi Astroloji Matematik Yazmaları Kataloğu : Kandilli Rasathanesi el yazmaları. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi, 2007.

Yazarla Birlikte Yayıma Hazırlayanı Olan Kitap:

D:  Ahmet Mithat, Ahbar-ı Âsara Tamim- Enzar: (1307-1890) Edebi Eserlere Genel Bir Bakış, haz. Nüket Esen (İstanbul: İletişim Yayınevi, 2003). 46.

K: Ahmet Mithat. Ahbar-ı Âsara Tamim-i Enzar: (1307-1890) Edebi Eserlere Genel Bir Bakış. Haz. Nüket Esen. İstanbul: İletişim Yayınevi, 2003. (Yazarın soyadı mevcutsa önce yazılır.)

Yazarla Birlikte Çevireni Olan Kitap:

D: Norman Hampson, Aydınlanma Çağı, çev., Jale Parla (İstanbul: Hürriyet Vakfı Yayınları, 1991), 150.

K: Hampson, Norman. Aydınlanma Çağı. Çev., Jale Parla. İstanbul: Hürriyet Vakfı Yayınları, 1991.

Yazar veya hazırlayan belli değilse eser adından önce hazırlayanın veya çevirenin adı dipnot veya kaynakça düzenine göre yazılarak, ardından haz.,/Haz., veya çev.,/Çev. yazılır.

Örnek: 

D: Özdemir Nutku, çev., Romeo ve Juliet (İstanbul: Remzi Kitabevi, 1984), 25.

K: Nutku, Özdemir, Çev. Romeo ve Juliet. İstanbul: Remzi Kitabevi, 1984.  

Kitaptan Bir Bölüm:

D: Halid Ziya Uşaklıgil, “Bölüm 22,” Aşk-ı Memnu, 8. bs., haz. Muharrem Kaya ve Rahim Tarım (İstanbul: Özgür Yayınları, 2007), 43.

K: Uşaklıgil, Halid Ziya. “Bölüm 22.” Aşk-ı Memnu, 8. bs. haz. Muharrem Kaya ve Rahim Tarım. İstanbul: Özgür Yayınları, 2007.

Basılı  Makale:

D: Köksal Seyhan, “Yunus Emre’nin Bir Şiirinde Şehir Alegorisi,” Türklük Bilgisi Araştırmaları Journal of Turkish Studies 24, no. 2 (2000): 240.

K: Seyhan, Köksal. “Yunus Emre’nin Bir Şiirinde Şehir Alegorisi.” Türklük Bilgisi Araştırmaları Journal of Turkish Studies 24, no. 2 (2000): 231 - 280.

Elektronik Makale:

D: Nezihe Seyhan, "Resurrection Day in Divan Literature," Literature & Theology: An International Journal of Religion, Theory, and Culture 18, no. 1 (2004 Mar), 64. (erişim 12.08.2009)

K: Seyhan, Nezihe. "Resurrection Day in Divan Literature." Literature & Theology: An International Journal of Religion, Theory, and Culture 18,  no. 1 (2004 Mar), 62-76. (erişim 12.08.2009)

Ansiklopedi Maddesi:

Ansiklopedinin bir yazarı varsa ismi başa yazılır. Örnek:

D: Yılmaz Öztuna, Türk Musikisi Ansiklopedisi (İstanbul: MEB Devlet Kitapları, 1969), “Itri” maddesi.

K: Öztuna, Yılmaz. Türk Musikisi Ansiklopedisi. 2 cilt. İstanbul: MEB Devlet Kitapları, 1969.

Çok bilinen ve isim benzerliği nedeniyle karışması mümkün olmayan ansiklopedileri kaynakçada göstermeye gerek yoktur, böyle ansiklopedilere dipnotlarda da kısa şekilde atıf yapılır. Örnek:

D: Encyclopaedia Britannica, 15th ed., “Salvation” maddesi.

Web Sayfası:

D: “Google Gizlilik Politikası,” son güncelleme 19 Ağustos, 2015, https://www.google.com/intl/tr_tr/policies/privacy/.

K: Google. “Google Gizlilik Politikası.” Son güncelleme 19 Ağustos, 2015. https://www.google.com/intl/tr_tr/policies/privacy/.

D: “McDonald’s Happy Meal Toy Safety Facts,” McDonald’s Corporation, erişim 19 Temmuz, 2008, http://www.mcdonalds.com/corp/about/factsheets.html.

K: McDonald’s Corporation. “McDonald’s Happy Meal Toy Safety Facts.” Erişim 19 Temmuz, 2008. http://www.mcdonalds.com/corp/about/factsheets.html.

Tez:

D: Zeynep Sabuncu, “Mihr ü Mah: A Mathnawi of Mustafa Âli” (yüksek lisans tezi, Boğaziçi Üniversitesi, 1983), 112.

K: Sabuncu, Zeynep. “Mihr ü Mah: A Mathnawi of Mustafa Âli.” Yüksek lisans tezi, Boğaziçi Üniversitesi, 1983.

Yayımlanmamış Konferans:

D: Mustafa Akdağ ve Hidayet Tok, “Geleneksel öğretim ile power point destekli öğretimin  öğrenci erişisine etkisi” (XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı’ında sunulan bildiri, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Malatya, Temmuz 06-09, 2004).

K:  Akdağ, Mustafa ve Hidayet Tok. “Geleneksel öğretim ile power point destekli öğretimin  öğrenci erişisine etkisi.” XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı’ında sunulan bildiri, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Malatya, Temmuz 06-09, 2004.

SÜREÇ VE KURALLARLA İLGİLİ SORULARINIZ İÇİN:

İletişim/Correspondence
Emrah ÖZDEMİR
Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Dekanlığı


Web: http://dergipark.org.tr/tr/pub/tws
Elektronik posta: eozdemir@gmail.com



Dizinler:

 18811       19353  2034320474    2123522979

23505


Türk Savaş Çalışmaları Dergisi 20538izleme sürecindedir.

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.