Yazım Kuralları

Makale Gönderim Tanıtımına buradan ulaşabilirsiniz.

Makale Gönderim Tanıtımı videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Makale şablonunu lütfen buradan indiriniz.

Yayın, hakem değerlendirmesi, yayınlama ve etik standartlar gibi derginin politikaları hakkında kapsamlı bilgilere ulaşmak için lütfen Politikalar sayfasını ziyaret ediniz. Benzer şekilde, dergi hakkında detaylı bilgi için Lütfen Amaç ve Kapsam sayfasını ziyaret ediniz.

Değerlendirme için sunulan makaleler orijinal olmalıdır ve daha önce herhangi bir elektronik veya basılı ortamda sunulmamış veya yayınlanmamış olmalıdır. Eğer bir makale daha önce bir konferansta veya toplantıda sunulmuşsa, yazarlar etkinlikle ilgili detaylı bilgi sağlamalıdır, bunlar arasında organizasyonun adı, tarihi ve yeri bulunmalıdır.

• Gözlemsel orijinal araştırma çalışmaları: STROBE kılavuzları
• Sistematik derlemeler ve meta-analiz: PRISMA kılavuzları (protokoller için lütfen PRISMA-P kılavuzlarına bakınız)
• Davranışsal ve halk sağlığı müdahalelerinin randomize edilmemiş değerlendirmeleri: TREND kılavuzları
• Kalitatif araştırma: SRQR kılavuzları

Araştırmanız için doğru kılavuzu bulmak için lütfen Equator Network'ün buradaki anketi doldurun.

Sanat ve İkonografi Dergisi, yazarlarına, araştırmalarda cinsiyet ve cinsiyet eşitliği faktörlerini içermeyi teşvik etmek amacıyla, yazılarını hazırlarken 'Sex and Gender Equity in Research - SAGER - kılavuzlarını' takip etmelerini önerir. Göndermeden önce yazarlar, EASE Yazarlar ve Çevirmenler için Kılavuzlarını danışarak, anlaşılır, özlü ve doğru metinler oluşturmayı ve yaygın hatalardan ve tuzaklardan arınmış olmalarını sağlayabilirler.

Makalelerin biçimlendirilmesi American Psychological Association (APA) Yayın Kılavuzu'nun Yedinci Baskısı (2020) doğrultusunda olmalıdır.

Makaleler sadece derginin çevrimiçi makale gönderme ve değerlendirme sistemi aracılığıyla gönderilebilir. Diğer herhangi bir ortam aracılığıyla gönderilen makaleler ve yazarlardan başka kişiler tarafından yapılan gönderimler değerlendirmeye alınmayacaktır.

İlk gönderim sırasında, yazarların aşağıdaki formu sunmaları gerekmektedir:

· Telif Sözleşmesi ve Yazar Katkı Formu

MAKALE HAZIRLAMA
Başlık sayfası: Tüm gönderimlerle birlikte ayrı bir başlık sayfası sunulmalıdır ve bu sayfa aşağıdaki bilgileri içermelidir:

• Makalenin tam başlığı ve 50 karakteri geçmeyen kısa bir başlık,
• Yazar(lar)ın adı(ları), kurum(lar)ı, en yüksek akademik dereceleri ve ORCID kimlik numaraları,
• Proje bilgisi ve destek sağlayan diğer kaynaklar hakkında detaylı bilgi,
• İlgili yazarın adı, adresi, telefon numarası (cep telefonu dahil) ve e-posta adresi,
• Yazarlık kriterlerini karşılamayan, ancak makalenin hazırlanmasına katkıda bulunan kişilerin teşekkürü,
• Yazar(lar) derginin Yayın Kurulu üyesi ise bu bilginin başlık sayfasında belirtilmesi gerekmektedir.

Özet: Kitap incelemeleri hariç tüm başvurularda bir özet gönderilmelidir. Kelime sayısı özellikleri için lütfen aşağıdaki Tablo 1'e bakınız.

Anahtar kelimeler: Her gönderi, özetin sonunda konu dizinlemesi için en az üç en fazla altı anahtar kelime ile birlikte sunulmalıdır. Anahtar kelimeleri listelerken kısaltmalarını kullanmayınız.

Makale Türleri
Araştırma Makaleleri: Araştırma makaleleri, orijinal araştırmalara dayanan yeni bilgiler sağlamalıdır. Araştırma makalelerinin kabulü genellikle araştırmanın özgünlüğüne ve önemine dayanır. Bir Araştırma Makalesinin ana metni, Giriş, Tartışma ve Sonuç alt başlıkları da dahil olmak üzere alt başlıklarla yapılandırılmalıdır.

Araştırma Makalelerine ilişkin sınırlamalar için lütfen Tablo 1'e bakınız.

İstatistiksel Analizin Raporlanması
İstatistiksel analizlere ilişkin bilgiler, Yöntem bölümü altında ayrı bir alt başlık altında sunulmalı ve süreçte kullanılan istatistiksel yazılım belirtilmelidir.

Bir araştırma makalesinde istatistiksel verileri raporlarken, değerleri net ve tutarlı bir şekilde sunmak önemlidir. p değerleri, güven aralıkları (CIs) ve diğer istatistiksel ölçümler uygun şekilde yuvarlanmalı ve verilen kılavuzlara göre ifade edilmelidir. Örneğin, p değerleri ondalık noktanın sağında iki basamağa kadar ifade edilmelidir, ancak ilk iki basamak sıfır ise üç basamak verilmelidir (örneğin, p < .01 yerine p = .002 olarak raporlanmalıdır). Ancak, .05'e yakın değerler üç ondalık basamağa kadar raporlanabilir, çünkü .05 istatistiksel anlamlılık için keyfi bir kesim noktasıdır (örneğin, p = .053). .001'den küçük p değerleri kesin değer yerine p < .001 olarak belirtilmelidir (örneğin, p = .000006 yerine p < .001).

Birimler Uluslararası Birimler Sistemi'ne (SI) uygun olarak hazırlanmalıdır.

Derleme
Yazının konusunda birikimi olan ve bu birikimleri uluslararası literatüre yayın ve atıf sayısı olarak yansımış uzmanlar tarafından hazırlanmış yazılar değerlendirmeye alınır. Yazarları dergi tarafından da davet edilebilir. Derleme makaleleri, derginin konusuyla ilgili mevcut bilgi durumuna kapsamlı bir genel bakış sağlamalı ve ilgili araştırmaların tartışmalarını ve değerlendirmelerini içermelidir. Derleme makalelerinin alt başlıkları yazarlar tarafından planlanabilir. Ancak, her derleme makalesi bir "Giriş" ve bir "Sonuç" bölümü içermelidir. Derleme Makalelere ilişkin sınırlamalar için lütfen Tablo 1'e bakınız.

Kitap İncelemesi
Kitabın konusu, amacı ve kapsamı okuyucuya aktarılmalı, kitabın zayıf ve güçlü yönleri vurgulanmalıdır. Kitap incelemeleri özet şeklinde değil, eleştirel bir dille analiz edilmelidir. İncelenecek eser akademik bir araştırma kitabı olmalıdır. İncelenecek kitap son 5 yıl içinde yayımlanmış olmalıdır. İncelenen kitabın adı, yazar(lar)ı, yayınlandığı şehir ve yayınevi, yayın yılı, baskı bilgileri, sayfa sayısı ve ISBN numarası kitap incelemesinin başlığında yer almalıdır.

Tablo 1: Makale türleri için kısıtlamalar



Makale türü

Sözcük limiti
Özet sözcük limiti 
 Kaynak limiti
Tablo limiti 
Resim limiti
Araştırma Makaleleri 
7500
250
406En fazla 15 resim
Derleme
10000250
506En fazla 20 resim
Kitap incelemesi 
1500-10--


*Kelime sınırı, özet, referanslar, tablolar ve şekil açıklamalarını içermemektedir.

Tablolar
Tablolar, referans listesinden sonra ana belgeye dahil edilmeli ve metinde atıfta bulunulan sırayla ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Her tablonun üstünde tanımlayıcı bir başlık bulunmalı ve tabloda kullanılan herhangi bir kısaltma, alt notlarla tablonun altında tanımlanmalıdır (metinde tanımlanmış olsalar bile). Başlığın üstünde, eğik yazıyla başlığın tamamını kapsayan tanımlayıcı bir başlık bulunmalıdır. Tablolar, Microsoft Office Word dosyası içinde “Tablo Ekle” komutu kullanılarak hazırlanmalı ve verilerin okunması ve anlaşılması kolay olacak şekilde düzenlenmelidir. Tablolarda sunulan veriler, ana metinde sunulan verilerin tekrarı olmamalı, ancak ana metni desteklemeli ve geliştirmelidir.

Resim ve Resim Altyazıları
Resimler, grafikler ve fotoğraflar TIFF veya JPEG formatında ayrı dosyalar olarak gönderilmeli ve Word belgesine veya ana makale dosyasına eklenmemelidir. Eğer bir görselin alt birimleri varsa, her alt birim ayrı bir dosya olarak sunulmalı ve alt birimler tek bir resme birleştirilmemelidir. Alt birimleri göstermek için görseller (a, b, c, vb.) etiketlenmemelidir. Bunun yerine, farklı şekil parçalarını tanımlamak için şekil açıklaması kullanılmalıdır. Kalın ve ince oklar, ok uçları, yıldızlar, yıldız işaretleri ve benzeri işaretler şekillerde kullanılabilir ve bunlar şekil açıklamalarını desteklemek amacıyla kullanılabilir. Şekiller bireyleri veya kurumları tanımlayabilecek herhangi bir bilgiyi gizlemek için anonimleştirilmelidir. Her bir şekil için minimum çözünürlük 300 DPI olmalı ve şekiller net ve okunması kolay olmalıdır. Resim açıklamaları ana belgenin sonunda listelenmelidir. Görsellere/resimlere ana metinde atıfta bulunulmalı ve bahsedildikleri sırayla ardışık olarak numaralandırılmalıdır.

Kısaltmalar
Makalede kullanılan tüm kısaltmalar ve kısaltmalar ilk kullanımda, hem özet hem de ana metinde tanımlanmalıdır. Tanımın ardından parantez içinde kısaltma sağlanmalı ve makale boyunca tutarlı bir şekilde kullanılmalıdır.

Ürünleri Tanımlama

Bir makalede bir ürün, donanım veya yazılım programından bahsederken, ürünle ilgili detaylı bilgileri parantez içinde sağlamak önemlidir. Bu bilgiler ürünün adını, üreticisini ve şirketin bulunduğu şehri ve ülkeyi içermelidir. Örneğin, General Electric tarafından Milwaukee, Wisconsin, ABD'de üretilen Discovery St PET/CT tarama cihazından bahsediliyorsa, bilgiler aşağıdaki formatta sunulmalıdır: "Discovery St PET/CT tarama cihazı (General Electric, Milwaukee, WI, ABD)." Bu bilgilerin sağlanması, ürünün doğru bir şekilde tanımlanmasını sağlar.

Ek Materyaller
Ek materyaller, ses dosyaları, videolar, veri kümesi ve ek dokümanlar (örneğin, ekler, ek figürler, tablolar gibi), makalenin ana metnini tamamlamak amacıyla kullanılır. Bu ek materyaller, referans listesinden sonra ayrı bir bölüm olarak sunulmalıdır. Her bir ek materyalin makale ile ilgisini açıklamak için kısa açıklamalar eklenmelidir. Ek materyaller için sayfa numarası gerekli değildir.

KAYNAKLAR
Metin içi atıflar ve kaynakça, Amerikan Psikoloji Derneği'nin (APA) Yayın El Kitabı, Yedinci Baskısı (2020) doğrultusunda hazırlanmalıdır.

Yayınlara atıf yaparken, en güncel ve en yeni kaynaklar kullanılmalıdır. En son kaynaklara atıfta bulunmak, makalenin ilgili ve güncel olduğunu, alanın en son gelişmelerini yansıttığını sağlamaya yardımcı olur.

Yazarlar, makalelerindeki referansların doğruluğunu sağlamakla sorumludur. Tüm kaynaklar doğru bir şekilde alıntılanmalı ve alıntılar doğru bir şekilde biçimlendirilmelidir.

Akademik düzeydeki hırsızlığı önlemek için, metin içi alıntılar aracılığıyla makalenizde diğer kaynakları kabul etmek gereklidir. Her metin içi alıntı için, ilgili kaynak listesine eklenmelidir.

APA metin içi alıntı stili, yazarın soyadını ve yayın yılını içerir, örneğin (Field, 2005). Bir kaynaktan doğrudan alıntı yapıyorsanız, sayfa numarası da eklenmelidir, örneğin (Field, 2005, s. 14).

Henüz sayfa numarası eklenmemiş ancak baskı öncesi yayında olan bir yayına atıfta bulunuluyorsa, kaynak listesinde DOI numarası sağlanmalıdır.

Farklı yayın türleri için referans stilleri aşağıdaki örneklerde sunulmuştur.

Dergi makalesi: Edwards, A. A., Steacy, L. M., Siegelman, N., Rigobon, V. M., Kearns, D. M., Rueckl, J. G., & Compton, D. L. (2022). Unpacking the unique relationship between set for variability and word reading development: Examining word- and child-level predictors of performance. Journal of Educational Psychology, 114(6), 1242–1256. https://doi.org/10.1037/edu0000696

Kitap Bölümü: Zeleke, W. A., Hughes, T. L., & Drozda, N. (2020). Home–school collaboration to promote mindbody health. In C. Maykel & M. A. Bray (Eds.), Promoting mind–body health in schools: Interventions for mental health professionals (pp. 11–26). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000157-002

Tek Yazarlı Kitap: Haslwanter, T. (2022). An introduction to statistics with Python. New York, NY: Springer International Publishing.

Editörlü Kitap Bölümü: McCormack, B., McCance, T., & Maben, J. (2013). Outcome evaluation in the development of person-centred practice. In B. McCormack, K. Manley, & A. Titchen (Eds.), Practice development in nursing and healthcare (pp. 190-211). John Wiley & Sons.

Tez: Valentin, E. R. (2019, Summer). Narcissism predicted by Snapchat selfie sharing, filter usage, and editing [Master's thesis, California State University Dominguez Hills]. CSU ScholarWorks. https://scholarworks.calstate.edu/concern/theses/3197xm925?locale=en

Web Sayfası: Sparks, Dana. (2018, September 12). Mayo mindfulness: Practicing mindfulness exercises. Mayo Clinic.

Erken Çevrimiçi Yayın: Muldoon, K., Towse, J., Simms, V., Perra, O., & Menzies, V. (2012). A longitudinal analysis of estimation, counting skills, and mathematical ability across the first school year. Developmental Psychology. Epub ahead of print. doi:10.1037/a0028240.

Yedinci baskıda, şimdi bir referans listesi girişine en fazla 20 yazar dahil edilmelidir. 20'den fazla yazarı olan kaynaklar için, listede yer alan 19. yazardan sonra, ek yazarların adları bir üç nokta (…) ile değiştirilir ve ardından son listelenen yazarın adı gelir:
Author, A. A., Author, B. B., Author, C. C., Author, D. D., Author, E. E., Author, F. F., Author, G. G., Author, H. H., Author, I. I., Author, J. J., Author, K. K., Author, L. L., Author, M. M., Author, N. N., Author, O. O., Author, P. P., Author, Q. Q., Author, R. R., Author, S. S., . . . Author, Z. Z.

ÜRETİM
Bir makale yayın için kabul edildikten sonra, profesyonel dil editörleri tarafından yapılan bir kopya düzenleme sürecinden geçer. Bu süreçte dilbilgisi, noktalama işaretleri ve biçimlendirme hataları düzeltilirken, makalenin genel anlaşılırlığını ve okunabilirliğini artırmak için değişiklikler yapılabilir.

Kopya düzenleme süreci tamamlandıktan sonra, makale "ahead-of-print" yayını olarak çevrimiçi olarak yayınlanır. Bu, makalenin planlanmış bir dergi sayısında yer almadan önce okuyucuların erişimine sunulduğu anlamına gelir. Bu, okuyucuların en son araştırmaya en kısa sürede erişimini sağlar

Makale resmi olarak yayınlanmadan önce, ilgili yazara kabul edilen makalesinin PDF düzeltme nüshası incelemesi için gönderilir. İlgili yazarın, makalenin yayınlanması için belirli bir süre içinde (genellikle 2 gün) düzeltme nüshasını gözden geçirmesi ve onaylaması istenir. Bu, yayın sürecinde önemli bir adımdır, çünkü yazarın hataları yakalaması veya son değişiklikleri yapması için bir fırsat sunar.

Sanat ve İkonografi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

26107