Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

AŞIK GARİP İLE ŞAH SENEM (İNCELEME - METİN)

Yıl 2023, Cilt: 8 Sayı: 14, 400 - 405, 30.12.2023

Öz

Âşık Garip ile Şah Senem hikâyesi Türk halk hikâyeleri içerisinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Hikâye üzerine bugüne kadar pek çok çalışma hazırlanmıştır. Hazırlanan çalışmalarda hikâyenin çeşitli yönlerden ele alındığı ve gelenek içerisindeki yerinin belirlenmeye çalışıldığı görülür. Bu çalışmalardan en yenisi Mehmet Emin Bars’a aittir. Bars, Âşık Garip İle Şah Senem (İnceleme-Metin) adlı eserinde hikâyenin altı farklı varyantını değerlendirmiştir. Yazar, “İnceleme” bölümünde bu altı farklı varyantı tetkik etmiş, “Metinler” bölümünde ise varyantlara yer vermiştir. İncelenen metinlerden üçü Anadolu sahasına ait yazılı varyanttır. Bu metinler ilk defa Bars tarafından Arap harflerinden Latin harflerine aktarılmış ve yine ilk defa bu çalışmada değerlendirilmiştir. Eserde değerlendirmeye tabi tutulan diğer üç metin ise Azerbaycan sahasına ait olan sözlü varyanttır. Yazar, hikâyenin Anadolu ve Azerbaycan sahasında teşekkül etmiş olan altı farklı varyantını epizot, şiirler ve motifler yönünden karşılaştırmıştır. Derin bir analiz ve sentez sürecinden geçerek hazırlanan çalışmada tercih edilen inceleme yöntemi daha önce hazırlanan eserlerde de kullanılmıştır. Bu bağlamda eserin önce değerlendirilmesi yapılmış, ardından Âşık Garip çalışmaları içerisindeki yeri belirlenmeye çalışılmıştır.

Kaynakça

  • Bars, M. E. (2023). Âşık Garip ile Şah Senem (inceleme-metin). İstanbul: Efe Akademi Yayınları.

Âşık Garip ile Şah Senem (Review-Text)

Yıl 2023, Cilt: 8 Sayı: 14, 400 - 405, 30.12.2023

Öz

The story of Âşık Garip and Şah Senem has an important place in Turkish folk tales. Many studies have been prepared on the story so far. In the studies prepared, it is seen that the story handled from various aspects and its place in the tradition is tried to be determined. The most recent of these works belongs to Mehmet Emin Bars. Bars, evaluated six different variants of the story in his work called Âşık Garip ile Şah Senem (İnceleme- Metin). The author examined these six different variants in the “Review” section, and included variants in the “Texts” section. Three of the analyzed texts are written variants of the Anatolian field. These texts were transferred from Arabic letters to Latin letters for the first time by Bars and were evaluated in this study for he first time. The other tree texts evaluated in the work are oral variants belonging to the Azerbaijani field. The author compared six different variants of the story, which were formed in Anatolia and Azerbaijani, in terms of episodes, poems and motifs. The examination method preferred in the study, which was prepared by going through a deep analysis and synthesis process, was also used in previously prepared works. In this context, first the work was evaluated and then its place in the works of Âşık Garip was tried to be determined.

Kaynakça

  • Bars, M. E. (2023). Âşık Garip ile Şah Senem (inceleme-metin). İstanbul: Efe Akademi Yayınları.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Öztürk 0000-0002-2199-4812

Erken Görünüm Tarihi 29 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 9 Ağustos 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 14

Kaynak Göster

ISNAD Öztürk, Mehmet. “AŞIK GARİP İLE ŞAH SENEM (İNCELEME - METİN)”. Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8/14 (Aralık 2023), 400-405.

ISSN: (online) 2602-2567