Sanat ve Edebiyat
BibTex RIS Kaynak Göster

EKOLOJİK SORUNLARIN SANATA YANSIMASI VE SUE COE ESERLERİ

Yıl 2024, Sayı: 21, 1 - 15, 30.04.2024

Öz

İnsanlık tarihinde doğa ve doğa-insan ilişkisi, ilkel toplulukların sanatlarıyla başlayan ve günümüze kadar uygarlığın geçirdiği tüm dönemlerde öne çıkan, sanatın temel konularından biridir. Sanayi devriminden sonra ise büyük toplumsal değişimlerle beraber sanattaki alışılagelmiş doğa algısı kırılarak biçim değiştirmeye başlamıştır. Özellikle 1960’lı yıllardan itibaren doğa-insan ilişkisinde taraf tutan ve doğadan yana tavır almaya başlayan sanatçılar, çevre problemlerine dikkat çekmeye ve farkındalık oluşturmaya çalışmışlardır.
Günümüzde de ekoloji temelinde bakıldığında, iklim krizi, nüfus artışı, canlı türlerinin yok olması, hava- su-toprak kirliliği, çölleşme-kuraklık vb. gibi durumlar Antroposen Çağı'nın en büyük problemlerini oluşturmaktadır ve küresel olarak yaşanan bu krizin etkileri birçok sanatçının odağında yer almaya başlamıştır. Sanat-doğa ilişkisi incelenirken, sanatçıların bütüncül bir bakış açısına sahip olmalarının yanı sıra hassasiyetlerinin belli bir konu üzerinde odaklandığı da görülmektedir. Bu sanatçılardan biri olan Sue Coe, sanatında ve yaşamında hayvan hakları savunucusu ve bir aktivisttir. Sanatçının özellikle insan faaliyetleri sonucunda zarar gören hayvanları konu edinen eserleri birer protesto niteliğindedir. Sanatçının çalışmalarında yer verdiği hayvan figürleri bu araştırma kapsamında ekolojik sorunların sanata olan yansımalarını tespit edebilmek ve sanatın doğa-insan ilişkisi üzerinde üstlendiği tutumu anlayabilmek adına araştırılmıştır.
Araştırma, literatür tarama yöntemi ve doküman inceleme modeliyle yapılmış olup, elde edilen veriler betimsel analizle özetlenerek yorumlanmış ve içerik analiziyle derinlemesine incelenmiştir. Doğa-insan arasındaki ilişkinin sanata yansıdığı kaynaklar birincil kaynak olarak ele alınmış olup, ekolojik kriz çağdaş sanatçıların üretimleri üzerinden incelenmiştir.
Araştırmayı sınırlandırmak adına belirtilen konu ve zaman aralığı dışında kalan yazılı ve görsel veriler araştırma kapsamı dışında bırakılmıştır.

Works Of Sue Coe In The Context Of Contemporary Art Discussions

Yıl 2024, Sayı: 21, 1 - 15, 30.04.2024

Öz

In the history of humanity, nature and the relationship between nature and nature and man begins with the art of primitive communities and continues as one of the main subjects of art in all periods of civilization until today. After the industrial revolution, with the great social changes, the perception of nature in art was broken and changed its form. Since the 1960s, artists who have taken sides in the nature-human relationship have tried to draw attention to environmental problems and raise awareness.
Today, when we look at it on the basis of ecology, climate crisis, population increase, extinction of living species, air-water-soil pollution, desertification-drought, etc. constitute the biggest problems of the Anthropocene Epoch. The effects of this global crisis are in the focus of many artists. In addition to the artists having a holistic perspective on the art-nature relationship, it is also seen that their sensitivities focus on a certain subject. One of those artists, Sue Coe, is an animal rights activist and activist. The artist's works, especially those about animals harmed as a result of human activities, are protests. The animal figures included in his works were investigated in order to understand the attitude of contemporary art practices on the nature-human relationship.
In the study, the literature was made with the review method and document review model, and the obtained data were summarized and interpreted by descriptive analysis and examined in depth with content analysis. The sources in which the relationship between nature and human are reflected in art have been considered as primary sources and the ecological crisis has been examined through the productions of contemporary artists.
In order to limit the research, written and visual data outside the specified subject and time interval were excluded from the scope of the research.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Görsel Sanatlar (Diğer), Çevresel Sanat
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nursun Hafızoğlu 0000-0002-3476-5226

Erken Görünüm Tarihi 1 Mayıs 2024
Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2024
Kabul Tarihi 4 Mart 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Sayı: 21

Kaynak Göster

APA Hafızoğlu, N. (2024). EKOLOJİK SORUNLARIN SANATA YANSIMASI VE SUE COE ESERLERİ. Akademik Sanat(21), 1-15.
AMA Hafızoğlu N. EKOLOJİK SORUNLARIN SANATA YANSIMASI VE SUE COE ESERLERİ. Akademik Sanat. Nisan 2024;(21):1-15.
Chicago Hafızoğlu, Nursun. “EKOLOJİK SORUNLARIN SANATA YANSIMASI VE SUE COE ESERLERİ”. Akademik Sanat, sy. 21 (Nisan 2024): 1-15.
EndNote Hafızoğlu N (01 Nisan 2024) EKOLOJİK SORUNLARIN SANATA YANSIMASI VE SUE COE ESERLERİ. Akademik Sanat 21 1–15.
IEEE N. Hafızoğlu, “EKOLOJİK SORUNLARIN SANATA YANSIMASI VE SUE COE ESERLERİ”, Akademik Sanat, sy. 21, ss. 1–15, Nisan 2024.
ISNAD Hafızoğlu, Nursun. “EKOLOJİK SORUNLARIN SANATA YANSIMASI VE SUE COE ESERLERİ”. Akademik Sanat 21 (Nisan 2024), 1-15.
JAMA Hafızoğlu N. EKOLOJİK SORUNLARIN SANATA YANSIMASI VE SUE COE ESERLERİ. Akademik Sanat. 2024;:1–15.
MLA Hafızoğlu, Nursun. “EKOLOJİK SORUNLARIN SANATA YANSIMASI VE SUE COE ESERLERİ”. Akademik Sanat, sy. 21, 2024, ss. 1-15.
Vancouver Hafızoğlu N. EKOLOJİK SORUNLARIN SANATA YANSIMASI VE SUE COE ESERLERİ. Akademik Sanat. 2024(21):1-15.

 1654816583165452217022223